Απολογισμός
Ακόμη και αν η κρίση τελειώσει, όλα αυτά τα μέτρα
που κάνουν το δικαίωμα της εργασίας, εφιάλτη
και τον εργαζόμενο λάστιχο, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Κλείνουμε σχεδόν δύο χρόνια μνημόνιο και οι απολογισμοί έχουν αρχίσει. Σε έναν τέτοιο θα σταθούμε. Έχει να κάνει με τα περίφημα εργασιακά. Διαβάζοντας τον θα συνειδητοποιήσετε ότι όπως όλα στη ζωή, έτσι και τα εργασιακά είναι ατμός…

Μέσα στο 2011 αυξήθηκαν κατά 631% οι συμβάσεις για εκ περιτροπής απασχόληση. Έχει μια αξία να αναφέρουμε ότι η αύξηση αυτή έγινε με μονομερή απόφαση του εργοδότη!

Το τελευταίο τετράμηνο του 2011, υπογράφηκαν 52 επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μειώσεις μισθών από 10% έως 42%!!!
Άλλες 1727 επιχειρήσεις προχώρησαν σε μειώσεις μισθών

Οι συμβάσεις που από πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 73%.
Και τέλος οι συμβάσεις που, από πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής απασχόληση (δουλειά μια δύο ή τριών ημερών), αυξήθηκαν κατά 193%!!!

Όπως καταλαβαίνετε το οικονομικό και εργασιακό αυτό θαύμα, συνέβη για να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική. Με δεδομένο ότι δεν έγινε τόσο ανταγωνιστική όσο θα έπρεπε, ετοιμαστείτε για περισσότερο θαύμα…

Και όπως είναι φυσικό, ακόμη και αν η κρίση τελειώσει ή ολοκληρώσει τον κύκλο της, και η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται, όλα τα μέτρα «εκσυγχρονισμού του εργασιακού περιβάλλοντος», όλα αυτά τα μέτρα που κάνουν το δικαίωμα της εργασίας, εφιάλτη και τον εργαζόμενο, λάστιχο, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Για τον πολύ απλό λόγο, ότι σε άλλες χώρες υπήρχαν και πριν την κρίση. Και σε όσες δεν υπήρχαν χρησιμοποιήθηκε η κρίση ως αφορμή για να υπάρξουν.

Οι παπαγάλοι λένε ότι η κρίση θα τελειώσει και θα έρθει η ανάπτυξη. Το ίδιο λέει και ο Παπαδήμος, και μια ντουζίνα χαρτογιακάδες.

Το ερώτημα δεν είναι αν θα τελειώσει η κρίση και αν θα έρθει η ανάπτυξη. Με κάποιο τρόπο αυτά θα συμβούν (μάλλον). Το ερώτημα είναι αν η ανάπτυξη που θα έρθει, όταν έρθει, θα είναι προς όφελος των πολλών ή των ακόμα πιο λίγων και πιο ισχυρών;

Με το εργασιακό περιβάλλον που ήδη έχει φτιαχτεί, η απάντηση είναι δεδομένη.

Εκτός… αν ένα τεράστιο ΕΚΤΟΣ, τους χαλάσει τα σχέδια.

Θύμιος Κ.

Πηγή: Απολογισμός