ΠΛΗΘΟΣ ΚΡΥΦΩΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΩΝ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ

Η Iskra, προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της αναδημοσιεύει δύο κείμενα έγκριτων δημοσιογράφων, αρκετά αποκαλυπτικά για το περιεχόμενό του:


ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ: ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Του Γ. ΚΟΥΡΟΥ από την naftemporiki.gr

Νέο «χτύπημα» για όλους τους φορολογούμενους επιφυλάσσει ο εφαρμοστικός νόμος με τα μέτρα του μνημονίου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 2011 θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις αντί των έξι που ίσχυε πέρυσι, ενώ θα υπάρξουν και υπόχρεοι οι οποίοι θα αναγκαστούν να την καταβάλλουν εφάπαξ.

Το γεγονός φυσικά αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους προϋπολογισμούς των φορολογουμένων, εάν ληφθεί υπόψη ότι, εκτός από τις αλλεπάλληλες μειώσεις στις αποδοχές τους φέτος, έρχονται αντιμέτωποι και με τις εξής επιβαρύνσεις:

 * Την έκτακτη εισφορά του 2012 που ήδη παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς, με αποτέλεσμα φέτος να υπάρχουν υπόχρεοι που καταβάλλουν τρεις εισφορές αλληλεγγύης.

* Το ειδικό τέλος επί των ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ.

* Το τέλος επιτηδεύματος που φέτος αυξάνεται στα 500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εισφορά αλληλεγγύης κλιμακώνεται ως εξής:

– Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.

– Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.

– Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.

– Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.

– Με συντελεστή 5% φορολογούνται τα εισοδήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, δημάρχων κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισφορά αλληλεγγύης του 2011 θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, διότι, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα αποσταλεί μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα εισοδήματα του 2011.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να πληρωθεί όπως και ο πρόσθετος φόρος εισοδήματος, δηλαδή σε τρεις δόσεις εάν το εκκαθαριστικό της Εφορίας έρθει μέχρι τον Ιουνίου, σε δύο δόσεις εάν έρθει έως τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο και εφάπαξ εάν έρθει μετά τον Οκτώβριο οπότε και η επιβάρυνση θα είναι υπέρμετρη.

ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Της ΕΛΕΝΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗ από το EURO2day.gr

Μπόνους-έκπληξη (δυσάρεστη) επιφυλάσσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Με μία διάταξη τριών αράδων κόβει στο μισό και παραπάνω τις δόσεις εξόφλησης της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα του 2011, η οποία θα έρθει μαζί με το εκκαθαριστικό των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Όπως προκύπτει από διατάξεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου, η έκτακτη εισφορά του 2011 θα πληρωθεί φέτος όχι σε έξι αλλά το μέγιστο σε τρεις δόσεις, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης η έκπτωση δεν θα είναι 5% όπως πέρυσι αλλά μόλις 1,5%.

Με τις σχετικές διατάξεις ορίζεται ότι φέτος η καταβολή της έκτακτης εισφοράς θα γίνεται όπως ακριβώς εξοφλείται ο φόρος εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι η έκτακτη εισφορά θα πληρώνεται μαζί με τον φόρο που αναλογεί στο συνολικό καθαρό εισόδημα, το πολύ σε τρεις ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εξοφλείται έως την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και οι δύο επόμενες με διαφορά δύο μηνών η κάθε μία.

Αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, οι δόσεις περιορίζονται σε δύο, ενώ αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί από τον Οκτώβριο προβλέπεται μια κι έξω εξόφληση τον μεθεπόμενο μήνα της βεβαίωσης.

Μαχαίρι στις συντάξεις

Στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ότι από 1η-1-2012 για τους συνταξιούχους του Δημοσίου γενικά αναπροσαρμόζεται με μείωση κατά 12% το ποσό της μηναίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

Στο άρθρο 6 ακολουθεί το μαχαίρι στις επικουρικές και στις κύριες συντάξεις πλην του δημοσίου. Από 1η-1-2012 μειώνονται κατά 7% οι συντάξεις που καταβάλλονται από το ΝΑΤ και κατά 12% τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και καταβάλλονται από την ΤτΕ καθώς και από τους λοιπούς φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Μαχαίρι 12% μπαίνει και στο 50% των αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου που έχουν τεθεί σε εφεδρεία και η σύνταξή τους χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ.

Στις επικουρικές:

· Οι συντάξεις έως 250 ευρώ μειώνονται κατά 10% στο συνολικό ποσό από το πρώτο ευρώ. Μετά τη μείωση οι επικουρικές δεν μπορούν να είναι χαμηλότερες από 200 ευρώ.
· Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ μειώνονται κατά 15% (δεν μπορεί να πέσουν κάτω από 225 ευρώ).
· Οι συντάξεις από 300,01 και πάνω μειώνονται κατά 20% στο συνολικό ποσό (δεν μπορούν να πέσουν κάτω από 255 ευρώ).

Οι αναδρομικές μειώσεις παρακρατούνται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Μαΐου 2012.

Μισθοί

Οι… άτυχοι της υπόθεσης είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν υποστεί ακόμα τις περικοπές που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο από την 1η Νοεμβρίου 2011.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι τυχόν διαφορές αποδοχών, λόγω της μείωσης αυτών από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, που αναλογούν στο διάστημα από 1η-11-2011 μέχρι και τον πρώτο μήνα εφαρμογής του, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τη μισθοδοσία του μηνός Απριλίου 2012, παρακρατούνται ισόποσα από τη μισθοδοσία των επόμενων μηνών και μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Όσοι επομένως, για λόγους γραφειοκρατικούς ή άλλους δεν έχουν υποστεί τις μειώσεις του ενιαίου μισθολογίου θα πληρώσουν μαζεμένα τα αναδρομικά κινδυνεύοντας ακόμα και με αρνητικό εκκαθαριστικό έως τον Ιούνιο.

Μαχαίρι 5% μπαίνει και στις αποδοχές δημάρχων και περιφερειαρχών, ενώ προς τα κάτω αναπροσαρμόζονται και οι αποδοχές αντιπεριφερειαρχών (στο 75% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη) και στους προέδρους του περιφερειακού συμβουλίου (στο 50% του περιφερειάρχη).

Οι εκλογές

Κόντρα στις μειώσεις και στις περικοπές, η μόνη αύξηση που προβλέπεται στον προϋπολογισμό αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, όπου εγγράφεται κονδύλι εκλογών 50 εκατ. ευρώ. Το εκλογικό επίδομα όμως καθηλώνεται στα 500 ευρώ.

Οι δαπάνες

Εξοικονομήσεις 1,172 δισ. ευρώ προβλέπονται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου όπου αναλύεται κωδικός προς κωδικό το μαχαίρι στις δαπάνες. Προβλέπονται εξοικονομήσεις:

· –100 εκατ. ευρώ οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας.
· –300 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις για προγράμματα εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων.
· –50 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ.
· –43 εκατ. ευρώ από πολυτεκνικά επιδόματα.
· –25 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για επιχορηγήσεις.
· –26 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
· –60 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδοτούμενα προγράμματα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
· –65 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του υπουργείου Παιδείας.

Οι περικοπές επιμερίζονται σε 10 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, σε 24 εκατ. ευρώ από αμοιβές αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,σε 15 εκατ. ευρώ από επιμίσθια προσωπικού αποσπασμένου στα σχολεία του εξωτερικού, σε 11 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις στα ΑΕΙ για δαπάνες μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού, σε 14 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τεχνολογικού τομέα και σε 6 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για δαπάνες φοιτητικής μέριμνας.

· –66 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του υπουργείου Οικονομικών για συντάξεις δημοσίων λειτουργών.
· –15,4 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του υπουργείου Εργασίας για επιχορήγηση στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ για τον κλάδο σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ.
· –21,3 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις για αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης στη ΔΕΗ περιουσίας των τομέων ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ.
· –400 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Στο παραπάνω ποσό πρέπει να προστεθούν και περικοπές 15% στις δαπάνες για λειτουργικά έξοδα, μετακινήσεις και προμήθειες σε όλα τα υπουργεία πλην του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Φρένο στις προσφυγές

Με άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, άλλωστε, επιχειρείται να μπει φρένο στις δικαστικές προσφυγές για την αμφισβήτηση φορολογικών προστίμων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δικαστικές αίθουσες όπου παραμένουν σε εκκρεμότητα περισσότερες από 170.000 φορολογικές υποθέσεις και συνολικοί φόροι άνω των 30 δισ. ευρώ.

Ορίζεται ότι ο υπόχρεος σε βάρος του οποίου εκδόθηκε το φύλλο ελέγχου μπορεί, αν αμφισβητεί την ορθότητά του, να προτείνει τη διοικητική επίλυση της διαφοράς μεταξύ αυτού και του αρμόδιου προϊσταμένου της εφορίας.

«Εφόσον η αμφισβητούμενη από τον υπόχρεο διαφορά του κύριου φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ, για την άσκηση της προσφυγής του φορολογουμένου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, απαιτείται, επί ποινή απαραδέκτου ασκήσεως της προσφυγής, να έχει προηγηθεί η αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και η ολοκλήρωση αυτής, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της».

www.iskra.gr