Ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Θάνος προτείνει ισοτιμία 1 ευρώ προς 1,60 δραχμές – Τα περί πληθωρισμού 50% και αντίστοιχης μειώσεως του εισοδήματος των Ελλήνων είναι αυθαίρετα

Επιτέλους ας σταματήσουν οι κατ’ επάγγελμα καταστροφολόγοι να πανικοβάλλουν τον ελληνικό λαό με το επιχείρημα ότι η επιστροφή στη δραχμή θα σημάνει την καταστροφή της χώρας».

Με την παραπάνω δήλωση επανέρχεται ο κ. Θάνος στις θέσεις τις οποίες ανέπτυξε σχετικά με τα στάδια τα οποία είναι απαραίτητο να ακολουθήσει η χώρα σε περίπτωση επιστροφής στο εθνικό της νόμισμα.

thanos-imageΣυγκεκριμένα ο κ. Θάνος δήλωσε τα εξής: «Η επαναφορά της δραχμής ως εθνικού νομίσματος, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνει με ισοτιμία 1 ευρώ προς 1,60 δραχμές. Συγχρόνως, όπως υπογράμμισα, θα πρέπει να επιβληθούν προσωρινοί συναλλαγματικοί περιορισμοί (για μια διετία). Η παραπάνω ισοτιμία, η οποία θα προκαλέσει μικρή άνοδο του πληθωρισμού, θα επιτρέψει στην εγχώρια παραγωγή να γίνει ανταγωνιστική έναντι των ξένων προϊόντων, λόγω της μικρής υποτιμήσεως του εθνικού νομίσματος που θα επιφέρει η ισοτιμία».

«Δεν είναι απαραίτητο», συνεχίζει ο κ. Θάνος, «η επάνοδος στη δραχμή να σημάνει επ’ αόριστον αναστολή της εξυπηρετήσεως του δημοσίου χρέους προς το εξωτερικό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όπως έχω τονίσει σε προηγούμενες δηλώσεις, με την αναγγελία τριετούς μόνο αναστολής πληρωμών του εξωτερικού χρέους. Το εσωτερικό δημόσιο χρέος (δηλαδή τα χρήματα που το κράτος χρωστά σε Έλληνες κατόχους τίτλων του δημοσίου) μπορεί και πρέπει να εξυπηρετηθεί στο ακέραιο, κάτι που θα καταστεί δυνατόν με την εκπόνηση ενός διετούς προϋπολογισμού με μικρή αύξηση του δανεισμού της χώρας από την Τράπεζα της Ελλάδος στο εθνικό νόμισμα, με μικρές μόνο πληθωριστικές πιέσεις. Κατά τους υπολογισμούς μου, ο πληθωρισμός από τη ρύθμιση αυτή δεν θα υπερβεί το 3% ή 4%».

Ο κ. Θάνος επισημαίνει ακόμη ότι:

«Τα λεγόμενα περί πληθωρισμού της τάξεως του 50% και αντίστοιχης μειώσεως του εισοδήματος τω Ελλήνων είναι αυθαίρετα αν όχι και υποβολιμαία. Εκτός των όσων προανέφερα δεν θα υπάρξει καμία άλλη αρνητική επίπτωση από την επιστροφή στη δραχμή ούτε βεβαίως καταστροφή, όπως διαλαλούν διάφοροι «ειδικοί» και μη. Όσον αφορά την αδυναμία δανεισμού της χώρας από το εξωτερικό, αυτή υφίσταται και θα υφίσταται για πολλά χρόνια, ακόμη και αν παραμείνουμε στο ευρώ».

Ο κ. Θάνος καταλήγει λέγοντας ότι:

«Για να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω χωρίς ζημιογόνες συνέπειες, θα χρειαστεί μια κυβέρνηση σοβαρών και δυναμικών ανθρώπων, πλαισιωμένων από μια ομάδα τεχνοκρατών διεθνούς κύρους. Τέτοιοι τεχνοκράτες υπάρχουν στη χώρα. Οι πολιτικοί, όμως, επιμένουν να τους απομονώνουν ζημιώνοντας την Ελλάδα».